Het Aquariustijdperk is begonnen...

Karpathos, Griekenland

donderdag 27 juni 2013

Duurzaamheid en vernieuwingen in het Aquariustijdperk

Oud-TNT-topman Peter Bakker deelt in de Volkskrant van 29 mei mee dat de oplossingen voor een betere wereld bekend zijn, maar dat de markt zich op dit moment nog precies de verkeerde kant op beweegt. Alhoewel…. Duits sportconcern Puma heeft berekend in 2011 voor € 145 miljoen schade te hebben veroorzaakt aan het milieu, hetgeen van de financiële winst afgaat. Deze stap wordt alom gezien als een doorbraak. Een aantal multinationals als Unilever, Shell, Nissan, Coca-Cola en RioTinto zet zich gezamenlijk in voor verduurzaming van de productie met als doel in 2050 met 9 miljard mensen te kunnen leven, zonder dat de aarde is uitgeput! Gelukkig is het bewustzijn van de mens dermate gegroeid dat er weer echt lange termijn planningen op allerhande gebieden gemaakt worden, zoals energie, bouwen, vervoer, materiaal, economie, bestuur, menselijk gedrag, landbouw, bebossing en ecosystemen.

Alhoewel de economische en financiële wereld zeker nog niet op orde is, kunnen we hier en daar toch al een aantal vernieuwingen waarnemen:
·         Het Belgische bedrijf Ecover, dat zich al jaren inzet voor duurzaamheid, komt met een primeur. Het is bezig met de ontwikkeling van een nieuw type fles, gemaakt van plastic afval uit zee. Vissers kunnen met speciale apparatuur plastic uit zee vissen. Ook plastic als ‘bijvangst’ is welkom. Ecover combineert het plastic uit zee met plastic van suikerriet. Het resultaat is een duurzame en volledig recyclebare fles, die naar verwachting in 2014 op de markt verschijnt. (uit: Happinez, nr. 3 – 2013)
·         Joden en moslims die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in Algiers samen volksmuziek maakten, zijn opnieuw samengebracht door een jonge documentairemaakster uit Ierland. Het orkest El Gusto, aangevuld met jongere deelnemers, gaat op toernee met als oudste lid de 102 jarige klarinettist. En blij dat ze zijn!
·         Initiatief Duurzame Handel (IDH) in Nederland wordt financieel gesteund door Zwitserland en Denemarken voor het duurzamer (eerlijker, milieuvriendelijker) maken van productieketens, bijvoorbeeld ten behoeve van koffie- en katoenprojecten in Mozambique en Oeganda. Maar ook voor palmolie, soja, natuursteen, hout, cacao en nog tien producten die alle worden gewonnen in arme landen krijgen boeren begeleiding en scholing. Het is uniek dat een overheidsinitiatief wordt geïnternationaliseerd. Ook ‘schone kleren’ komt op de lijst van IDH te staan.
·         De Fairphone is ontwikkeld: een mobiel, made in China, met materiaal uit Congo. Nederlands initiatief van 8 jongeren. De telefoon kan gerepareerd worden, en de batterij vervangen. In China zijn vakbonden verboden, maar een deel van de winst wordt geïnvesteerd in een fabrieksfonds, waaraan de fabriek zelf het dubbele gaat bijdragen. Bedongen is dat de werknemers medezeggenschap krijgen over de besteding van dat geld (ter verbetering van de werkomstandigheden). (Volkskrant van 14/5)
·         De Gezondheidsraad heeft 350 ambitieuze wetenschappers, aan het begin van hun carrière gevraagd, om mee te denken over het beleid, en hun visie via internet kenbaar te maken. (Volkskrant 14/5)
·         Er is verandering op til in Saoedi-Arabië. Sinds kort mogen vrouwen zitting hebben in de nationale adviesraad. Ze mogen stemmen, een eigen identiteitsbewijs hebben en nieuwe beroepen uitoefenen zoals jurist en ingenieur! Uit: Volkskrant 14/5/2013
·         14/5 Volkskrant: Er komt een hervorming in de jeugdzorg om het medicijngebruik onder kinderen en jongeren omlaag te helpen.
·         Op 14 mei had de Volkskrant nog twee vernieuwingen op één pagina: Een Exoskelet, om de benen en middel gegespt laat een vanaf het middel verlamde man weer lopen. De robot, ontwikkeld in Nashville, werkt als een Segway zonder wielen: leun naar voren en de robot loopt, leun naar achteren en hij gaat zitten;
·         En in Nederland is een airconditioning ontworpen door een 78-jarige ingenieur, waar geen ventilator of pomp aan te pas komt. Hij is daardoor geluidloos, goedkoper en het gebruikt nauwelijks energie. 
·         NRC 10/5/2013: De invloedrijke Washingtonse denktank Brookings voorspelt het einde van de armoede. Tussen 1990 (44%) en 2010 halveerde het deel van de bevolking in ontwikkelingslanden dat in extreme armoede leeft. Ze verwachten dat deze trend zich doorzet en in 2030 (5%) zo goed als tot een einde is gekomen.
·         Ook al lijkt het niet zo, volgens evolutionair psycholoog Steven Pinker wordt de mensheid steeds minder gewelddadig. (Volkskrant van 11/5)
·         Het feministisch fonds Mama Cash, opgericht in 1983 in Amsterdam, heeft veel vooruitgang geboekt. Er zijn internationale verdragen tegen geweld gekomen. Ook voor de rechten van huishoudelijk personeel. Onderwijs voor meisjes overal ter wereld is niet langer uitzonderlijk. Vrouwen en meisjes komen voor zichzelf op en spreken zich uit, zoals prostituees, dorpsvrouwen, randgroep tieners. Ze demonstreren, geven interviews en maken video’s. Waar seksualiteit eerder werd gekoppeld aan problemen als abortus en aids, claimen vrouwen nu het recht om te genieten van seks. (Volkskrant 10/5)
·         De verkoop van ethisch verantwoorde producten in de supermarkt groeit explosief. (Volkskrant 8/5)
·         Op 8 mei doet de organisatie AVAAZ de oproep om je stem uit te brengen door middel van je e-mail adres voor veilige kledingfabrieken in Bangladesh. AVAAZ voert campagnes om crisissen, waar ook ter wereld, onder de aandacht te brengen en waar mogelijk te stoppen. Waar houden ze zich op dit moment zoal mee bezig: Verbied bijengif, Stop Guantánamo Bay (ook Barack Obama heeft vorige week in een toespraak over terrorisme opnieuw opgeroepen om Guantánamo Bay te sluiten), Stop de slachting van olifanten, beëindig de oorlog tegen vrouwen.
·         Volkskrant op 4/5: Piraten uit Somalië staan buitenspel. Een heel jaar zonder geslaagde kaping. De patrouilles van internationale marines en de beveiliging op de schepen zelf zijn een succes.
·         25/6 Foodwatch Nederland doet onderzoek naar omstreden E-nummers in voeding en wil duidelijke en eerlijke informatie over E-nummers, omdat de consument het recht heeft om zelf te kiezen welke je wel en niet wilt eten. (kant- en klare bacon-ei sandwich van Johma heeft 19 E-nummers, guacamole dip van Casa Fiesta heeft 10 E-nummers,  als voorbeeld: E120 is een rode kleurstof gewonnen uit de geplette lijfjes van schildluizen)

We zijn toe aan verandering, vernieuwing, een zuiverder leven. Mystica Sonia Bos zou zeggen: “Een nieuw type mens is opgestaan: de universele mens, die hemel en aarde één zal maken, die de Geest in de materie zal brengen en daarmee een opstandingsleven zal bewerkstelligen!” Uit: De magie van het jaar 2012.

En: “Zie, de tijd is daar. Ik, Ismaël Emanuel (de Universele Christus) ben in de materie en heb Mij in de mens bekend gemaakt. Ik laat mij voelen in de mens en heb hem uitgekozen om mijn ordening te zijn. Dat wil zeggen: om orde in de chaos van de materie te brengen.” Uit: De wereld is er klaar voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten